Noi te ascultam!
Post Reply
User avatar
Posts: 2
Joined: Thu Aug 08, 2024 10:00 pm
Salut va voi explica cum sa va setati cs-ul si mouse-ul pentru a putea face trecerea de la noob la nabster.
Inainte trebuie sa va asigurati ca windowsul functioneaza in parametri optimi: adica sa nu aveti conflicte intre driveri, programe bloatware instalate aiurea, 100 de programe deschise la startup etc. Pentru asta va recomand sa folositi "chris titus tool" si apasati pe recommended settings, ca alternativa aveti si tutorial lung al lui Fr33ty de optimizare a windowsului. Pentru a va testa windowsul puteti folosi programul LatencyMon apasati pe butonul start monitor si ideal ar fi sa va arate intre 1-3 linii verzi, daca aveti mai multe inseamna ca aveti drivere prost instalate si va fi o desincronizare intre partea audio-video in jocuri in general si va afecta si minimum fps si fluiditatea pe care o veti percepe in timpul jocurilor.
Trebuie sa urmati pasii urmatori:
1) dezactivati acceleratia mouse-ului debifand optiunea "enhanced pointer precision" de la mouse propreties - coloana pointer options si preferabil pointer speed sa fie la a 6 liniuta pentru a putea vorbi intr-un limbaj universal; daca aveti instalat driver ptr mouse verificati si acolo pentru ca unele vin by default cu acceleratia activata.
2) daca aveti un cs vechi si nu aveti optiunea de rawinput downloadati acest fix http://donewmouseaccel.blogspot.com/201 ... n-fix.html
Il dezarhivati si aveti ptr fiecare sistem de operare un folder specific, intrati in el si aveti mai multe fisiere. Daca aveti setarile mouse default (adica indicatorul sa fie la 6-a liniuta) si aveti windows scaling default 100% dati dublu click pe registrul de care aveti nevoie si apoi ok si restart. Daca aveti setat sa vedeti scrisul marit in windows gen 125% folositi-l pe cel cu 125 sau puteti crea custom dintr-un .bat ce-l aveti in arhiva.
3) folositi comanda m_rawinput 1 care face o diferenta uriasa mai ales in cazul mousilor cu senzor mediocru, aceasta comanda impreuna cu Markc mousefix de mai sus eliminand acceleratia pozitiva sau negativa a mouseului dpdv software, daca mouseul are acceleratie integrata in senzor nu puteti face nimic. Este foarte important asta intrucat doar asa va puteti dezvolta muscle memory-ul ptr a putea face flick shoturi sau sa trageti 1 tapuri direct pe inamic fara a fi nevoiti sa duceti tinta prin apropierea inamicului apoi s-o ajustati pierzand timp. Eliminand orice fel de acceleratie tinta se va misca aceeasi distanta pe ecran indiferent de viteza cu care va miscati mana: spre ex cu aceeleratia activata daca miscati mouseul incet veti parcurge o distanta x, iar daca veti misca mai rapid mana, cu toate ca distanta pe mousepad este aceeasi, distanta parcursa pe monitor va fi mai mare si nu veti putea fi precisi.
4) luati-va un mouse decent, deoarece cele ieftine au senzor de mouse office cu luminite sa ia ochii copiilor. Cel mai important sa cautati ce senzor are, proprietatile lui de ex tracking speed ideal ar fi un minim de 100 ips = inch per second, ptr a nu se bloca senzorul cand dati mai rapid cu mana la o sensitivitate mai mica. Conteaza gripul pe care-l aveti palm, claw sau fingertip intrucat daca aveti mana mica mijlocie si luati un mouse de 130mm ptr palm va va durea mana si nici nu-l veti putea controla bine. Ptr palm recomand cele ergonomice, iar ptr claw sau fingertip cele simetrice fara cocoasa ideal pana-n 39mm inaltime.
5) sensitivitatea: multi o au prea mare si statistic vorbind majoritatea nu au dexteritatea ptr a manui cu usurinta sensitivitatile mari. Asa cum foarte putini au mainile foarte stabile ptr a putea fi neurochirurgi asa si numarul celor care pot stapani sens mare este mic. Pentru a va testa dexteritatea faceti urmatorul test: trageti intr-un perete 4-5 gloante apropiate incat sa vedeti de la distanta medie bine acel punct ingrosat si miscati-va stanga-dreapta fata-spate practic sa va miscati facand semnul ∞ si tinand mereu tinta pe acel punct. Daca tinta va tremura inseamna ca aveti sens setata prea mare si trebuie s-o miscorati, daca tinta ramane in urma punctului inseamna ca trebuie s-o mariti.

Image

Ca un punct de plecare daca aveti mouseul setat la 800 dpi pe desktop puteti pleca de la sens 1 sau 1.1 orintandu-va de aici in limitele dexteritatii dvs. Pentru conversii folositi acest site https://www.notalent.org/sensitivity/sensitivity.htm si va orientati uitandu-va la cm/360 grade, spre ex 400 dpi sens 2 = sens 1 la 800 dpi. Cu sens mica ex 0.85-1 veti nimeri inamicii usor de la distanta dar la apropiere va va fi mai greu, iar cu awp veti fi nevoiti sa folositi o tactica defensiva, in schimb cu sens medie mare incepand de la 1.1 pana la 1.5 puteti fi agresivi cu awp dar va va fi greu la distanta cu armele si veti avea o marja mica pentru erori.

Eu spre exemplu cand ajustez tinta o dau putin in jos inainte de a o rearanja pe inamic, in felul acesta simt ca pot face ajustari fine mai usor.

Image

Dati click pe .exe-ul cs ului sau hl.exe, duceti-va la compatibility si selectati disable fullscreen optimization, apoi change high dpi settings si bifati override high dpi scaling si selectati application de jos.

Daca aveti cs mai vechi nu veti putea folosi comanda m_rawinput asa ca trebuie sa folositi urmatoarele comenzi:
-noipx -nojoy -nofbo -nomsaa -useforcedmparms -noforcemparms -noforcemaccel -noforcemspd
Dati click dreapta pe shortcutul de pe desktop si propreties, apoi va duceti la target si apasati 1 data space dupa care dati paste la tot randul de mai sus.
Daca aveti cs cu engine din 2013 incoace puteti folosi direct m_rawinput, aceasta eliminand nevoia comenzilor sus mentionate.
Daca dispuneti de un monitor desktop led mai vechi ii puteti da overclock de la 60hz la 75 hz din driverul placii video (ptr rezolutia maxima a monitorului, unele monitoare suporta frecventa de 75hz default la rezolutii mai mici decat cea nativa, ptr a afla puteti apasa pe butonul list all modes de la display propreties), oricum sunt si 3rd party software care fac acelasi lucru. Eu l-am overclockat pe al meu de 2 ani si n-are absolut nicio problema.

Daca va uitati atent la sensitivitatea jucatorilor profesionisti si gripul folosit ptr a tine mouseul veti vedea ca cei cu sensitivitate mare ptr a putea face ajustari foarte fine tin varful degetelor aproape de marginea clicurilor ca si cum ati tine in mana un stilou: daca il tineti aproape de penita aveti precizie mare, dar daca l-ati tine aproape de mijloc o miscare foarte mica din degete se va corela cu o miscare foarte ampla a penitei.
Daca folositi palm grip va trebui sa va bazati pe muscle memory mai mult decat claw grip sau fingertip grip intrucat nu puteti face rapid ajustari fine din degete cu acest tip. La claw si fingertip veti folosi incheietura + miscarile degetelor ptr ajustarile dorite de aceea puteti controla mai bine sensitivitatile mai mari, avand avantajul ca puteti trage mouseul inspre podul palmei doar din degete rapid ptr a misca tinta in jos.
Va las aici si linkul catre rawaccel si videoul care explica amanuntit ce trebuie sa faceti: https://www.youtube.com/watch?v=73Jnj0uAJEU - inchipuiti-va ca tineti mouseul in mana cu incheietura fixata pe mousepad, daca miscati mouseul stanga dreapta fara sa miscati incheietura pe mousepad veti face o miscare ce seamana cu scrisul pe o coala alba: veti avea o inclinatie catre dreapta sau stanga, nu va fi o linie orizontala ca-n cazul in care ati ridica mana de pe mousepad si ati misca stanga dreapta cu totul. Acest program va ajuta sa setati astfel incat sa corectati aceasta deviatie si fiecare miscare pe care o faceti din incheietura sa se traduca printr-o traiectorie perfect orizontala.

Mousii au evoluat foarte mult in ultimii ani, iar acum cei wireless sunt la fel de rapizi precum cei cu fir, nu mai aveti acel delay ca inainte datorat conexiunii wireless slabe. Ca switchuri, daca nu vreti sa aveti probleme cu dublul click, va recomand sa luati mouse cu switchuri optice, neavand parte mecanica care se uzeaza nu veti avea problema mai sus mentionata. Multi nu stiu asta dar anumiti producatori chinezi au inceput sa faca mousi foarte buni care sunt la fel de buni ca cei de la branduri premium, avantajul acestora fiind ca au pret mai scazut intrucat copiaza deseori designul, deci nu aloca buget ptr r&d adica ptr cercetare, acesti mousi fiind confectionati deseori in aceleasi fabrici cu mousii de la producatorii de top. Va recomand sa va uitati la urmatorii mousi: Zaopin Z1 Pro, VXE R1/R1 SE/R1 Pro, VGN Dragonfly F1, Keychron M4, Kysona M600, phylina s450. Ii puteti gasi pe siteul maxgaming.com acesta fiind in europa sau de pe aliexpress, dar va recomand sa luati de pe pagina producatorului ptr a putea avea si suport. In Romania doar pe siteul https://www.shop4pc.ro am vazut, dar este putin mai scump decat daca i-ati luat de pe aliexpress, avantajul acestui site autohton fiind ca veti avea suport si drept de retur in caz ca sunteti nemultumit.

Va pun la dispozitie si setarile cu care joc eu, le puteti pune intr-un text document apoi il salvati cu numele de userconfig.cfg (sa aveti bifat la folder options sa puteti vedea extensiile fisierelor) si-l puneti in folderul cstrike:

bind "MWHEELDOWN" "+duck"
bind "MWHEELUP" "+jump"
cl_cmdrate "149"
cl_dlmax "1024"
cl_dynamiccrosshair "0"
cl_filterstuffcmd "1"
cl_mousegrab "0"
cl_nosmooth "1"
cl_smoothtime "0"
cl_vsmoothing "0"
cl_updaterate "100"
ex_interp "0"
fps_override "1"
fps_max "143.5"
gl_ansio "0"
gl_fog "0"
hud_fastswitch "1"
m_customaccel "0"
m_customaccel_exponent "0"
m_customaccel_max "0"
m_customaccel_scale "0"
m_filter "0"
m_rawinput "1"
net_graph "3"
rate "100000"
spec_mode_internal "4"
voice_scale "1"
zoom_sensitivity_ratio "1"

echo \"----------KZAY----------CFG Loaded----------\"

Daca vreti sa vedeti fullscreen pe un monitor cu aspectul 16:9 puneti la launch options -stretchaspect, in felul acesta inamicii vor fi mai grasi dar se vor misca mai rapid pe orizontala.

Daca aveti cs non steam si nu puteti nici din driver sa-l faceti fullscreen, faceti un text doc si scrieti textul de mai jos, ptr ca apoi sa-i dati save as si ii puneti extensia .bat:

@echo off
start cs.exe -appid 10 -launch hl.exe -game cstrike -steam -stretchaspect

Eu am monitor de 144hz de aceea am cmdrate 149, iar ex_interp lasati-l pe 0 ptr ca cs-ul il calculeaza automat in functie de updaterate.
Post Reply